Resposta a l’editorial de la revista “De Cap a Peus”

Des del Grup Municipal de Barcelona En Comú-Sant Andreu volem aclarir algunes de les afirmacions que recull l’editorial “Participació o dilació?”, publicat el mes d’abril a la revista Sant Andreu de Cap a Peus que edita l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar.

Lamentem la sensació de decepció  amb l’atenció brindada per part de la Regidoria i el govern del Districte que manifesta l’entitat i, per part nostra, ens posem a la seva disposició per aclarir i tractar aquells aspectes que es consideren pendents i donar resposta a les qüestions pendents.

No podem, però, compartir algunes de les afirmacions recollides al text de l’editorial i que fan referència als projectes en marxa a Sant Andreu de Palomar així com als mecanismes de participació emprats en la definició de les polítiques públiques que s’hi desenvolupen. No podem compartir aquestes afirmacions perquè bona part d’elles no es corresponen amb la realitat de l’actuació municipal al poble de Sant Andreu de Palomar.

Sobre les actuacions previstes a Casernes, i tal i com es va informar a la Comissió de Seguiment celebrada el 7 de febrer, es troba en marxa el projecte d’urbanització de la zona de parc de l’àmbit, amb una previsió d’inici d’obres que es situa en el primer semestre de 2017; el poliesportiu previst a les Casernes es troba en fase de redacció del projecte executiu; i referent a les promocions d’habitatge previstes en aquest entorn reconeixem, i així ho vàrem indicar, que diferents aspectes de caire organitzatiu i administratiu en les àrees d’Habitatge han retardat l’inici de les mateixes però la seva materialització continua endavant.

Pel que fa a les expropiacions relatives al Nucli Antic és un altre dels projectes que s’estan executant i que continuarem tirant endavant durant la resta del mandat. Així ho demostren la zona verda provisional oberta a la cruïlla dels carrers Cinca i Segre, el procés de treball en marxa per a l’elaboració d’un Pla Director del Carrer Pont o les actuacions desenvolupades en diferents finques dels carrers Virgili, Segre i Sant Narcís amb les corresponents expropiacions, enderrocs i transformacions en espais per al gaudi comunitari.

Una altra actuació de transformació urbanística a la que es fa referència i que també s’està executant és el PERI (Pla Especial de Regulació Interior) dels carrers Lanzarote i Residència. Ha estat, precisament, aquest govern qui ha desencallat les negociacions que restaven pendents per tal de tirar endavant aquest projecte, i així s’ha informat en diverses ocasions en espais de participació i informació de que disposa el Districte (Comissions consultives, sessions informatives adreçades al veïnat…), tot presentant els projectes de reurbanització i aprofitant per recollir aportacions veïnals i d’entitats per a la seva millora. La previsió d’inici d’obres està prevista per als mesos de maig/juny d’enguany i la seva finalització durant el primer semestre de 2018.

No es correspon tampoc amb els fets que s’estan duent a terme la crítica relativa al procés de pacificació de la mobilitat al Carrer Gran de Sant Andreu. La pròpia AV de Sant Andreu de Palomar forma part d’una taula de treball, constituïda al febrer, per a fer seguiment d’una actuació de la que s’està redactant el corresponent projecte executiu així com l’estudi de mobilitat que acompanya l’actuació.

Igualment la remodelació del mercat de Sant Andreu, a la que també es fa referència a l’article, es troba encaminada. Tal i com es va informar al Consell de Barri de Sant Andreu de Palomar del passat 22 de març, on es va presentar el projecte bàsic del nou mercat, el setembre de 2017 està previst que estigui en marxa el mercat provisional de manera que durant el primer trimestre de 2018 s’inicien les obres de remodelació.

La humanització de l’Avinguda Meridiana tampoc s’ha dilatat ni aturat. Tal i com s’informa puntualment en la comissió de seguiment d’aquest projecte, es van ampliar els estudis que només havien abordat l’àmbit de Sant Andreu a la resta de districtes afectats per poder disposar d’una millor informació de partida i s’ha començat a treballar en la redacció dels corresponents estudis i projectes de transformació d’aquesta via. I amb respecte a la unió de les rambles de Sant Andreu i Prim és un projecte de gran envergadura que depèn de les actuacions a dur a terme en l’àmbit de La Sagrera.

De la majoria d’actuacions aquí referides (i d’altres que l’editorial no recull però que també s’han executat com és el cas de la pavimentació de les rambles, l’ampliació de l’escola Ignasi Iglesias, etc. o les que tenen a veure amb polítiques socials) hem informat en diversos espais i òrgans de que disposa el Districte, ja siguin ordinaris o extraordinaris, i on tant entitats com veïns i veïnes han estat partícips.

Amb relació amb els processos d’informació i participació, sempre que els fem servir és amb l’objectiu d’enriquir les propostes presentades i amb la voluntat de recollir les aportacions de veïnat i entitats per garantir una millor resposta a les seves necessitats així com per fer el corresponent seguiment de les actuacions en marxa. Cap projecte relacionat amb Sant Andreu de Palomar ha estat aturat o alentit amb motiu del desenvolupament de processos participatius o d’informació.

Malgrat el desacord en algunes de les afirmacions recollides a l’editorial rebem amb respecte i amb voluntat d’esmena en allò que sigui possible, les crítiques constructives a la nostra feina al capdavant del govern del Districte perquè respirem la cultura del “governar obeint” i així ho continuarem fent.

 

Grup Municipal de Barcelona En Comú – Sant Andreu

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: