EL SERVEI D’ARQUEOLOGIA DIU QUE NO S’HA PRODUÏT CAP DESTRUCCIÓ DE PATRIMONI A SANT ANDREU

Nota informativa de la intervenció arqueològica al Carrer del Pont, 2-12 (Districte de Sant Andreu)

Nota informativa del Servei d’Arqueologia de Barcelona sobre l’obra del carrer del Pont, 2-12, districte de Sant Andreu

17 octubre, 2016 img_6686

El passat divendres 14 d’octubre, arran de les informacions aparegudes a les xarxes socials respecte a l’obra que s’està duent a terme a les finques dels números 2-12 del carrer del Pont (Districte de Sant Andreu), el Servei d’Arqueologia de Barcelona vol aclarir certs aspectes sobre aquests fets.

Els treballs d’adequació del solar del carrer del Pont, 2-12, espai destinat a equipaments municipals, sempre han incorporat el pertinent control i seguiment arqueològic de totes les tasques d’excavació del subsòl, així com de l’enderroc dels coberts o edificis annexes localitzats a la part meridional de la finca. En cap cas s’incloïa dins del seguiment arqueològic el desmuntatge de la tanca perimetral de la finca, majoritàriament feta en totxo, i puntualment amb blocs treballats de pedra a la seva part inferior. Aquests blocs de pedra, atesa la seva forma trapezoïdal es correspondrien a antigues llambordes reutilitzades per bastir aquest mur. Possiblement aquestes llambordes fossin recuperades durant els treballs de reurbanització dels carrers del voltant durant el segle XX, i per tant la tanca seria coetània a aquest moment. En cap cas aquest mur perimetral es correspondria a un mur del Rec Comtal que transcorre per sota del carrer Cinca.

Per aquest motiu el Servei d’Arqueologia de Barcelona creu oportú que aquesta tanca perimetral es pogués desmuntar sense cap control arqueològic, i més quan la resta dels treballs previstos s’havien aturat per causes alienes a l’arqueologia. Fins a aquest moment tots els treballs realitzats s’havien fet sota control arqueològic.

Cal remarcar la troballa, fins ara desconeguda pel Servei d’Arqueologia, de dues grans fites de pedra que senyalitzarien un possible pou de registre del Rec Comtal, i que aparentment es trobaven caigudes, molt a prop de la tanca enderrocada. Aquestes dues fites, juntament amb dos possibles pous de registre del Rec Comtal es localitzen  a la part més septentrional del solar. Durant els treballs d’enderroc de la tanca, i atesa la proximitat de les dues fites, aquestes foren remogudes del seu lloc per mitjans mecànics. Sortosament, membres del Centre d’Estudis Ignasi Iglesias van ser testimonis d’aquest fet, i van poder salvaguardar aquests dos elements, acció que des de Servei d’Arqueologia de Barcelona volem agrair.

Volem remarcar, que no s’ha produït cap destrucció de patrimoni, els dos possibles pous de registre del Rec Comtal, es troben encara in situ, i les dues fites de pedra van ser traslladades als magatzems municipals del Districte.

Al llarg dels propers dies es procedirà a excavar i documentar els dos pous identificats.

Des del Servei d’Arqueologia de Barcelona volem fer extensiu i agrair a tots els particulars o entitats que ens notifiquin la troballa de possibles restes arqueològiques, així com la destrucció del patrimoni arqueològic de la ciutat. Entre tots i totes fem l’arqueologia de la nostra ciutat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: